In Groningen blijken we iets aardigs te hebben, speciaal voor deze tijd lijkt het wel. In de Martinitoren hangt buiten de klokkenstoel nog een extra klok, de zogenaamde ‘Ruimstraatklok’. Die 900 kilo zware klok hangt daar al sinds 1764, met het doel om aan te geven wanneer de mensen naar huis moeten gaan. Hij heette ook wel de bierklok, na het luiden mocht er geen bier meer geschonken worden. Vroeger vond men zulke dingen heel gewoon.
Vanavond heeft de klok voor het eerst sinds lang weer zijn straatruim-oproep mogen doen, tien minuten lang, van half negen tot tien over half, en dat zal hij de komende weken dagelijks blijven doen. Ik vraag me af of er nu mensen speciaal naar de Grote markt zullen fietsen om daar samen te scholen om de klok te horen. Daar zullen de handhavers niet blij van worden.
Ik heb de klok niet kunnen horen toen wij net onze vervroegde avondwandeling maakten. Te ver van het centrum, verkeerde wind en daarbij een enorme hoop herrie van huiswaarts spoedend verkeer. Handhavers waren al wel onderweg, op ons kleine rondje in de buurt passeerde wel twee keer een politieauto.
Zoals gezegd wandelen wij normaal gesproken elke avond een rondje in de buurt. Daarbij komen we een hoop mensen tegen, allen in bezit van hond. Zij mogen gewoon doorwandelen, wij niet, daar zat ik wel even mee. Maar ik heb een oplossing: wij stappen gewoon nu al over op zomertijd. Vanochtend zijn we een dik uur eerder opgestaan, om vijf uur vanavond zaten we aan de sperzieboontjes met tomatensaus en om negen uur waren we netjes binnen. Nog even een hoofdstukje lezen en dan kruipen we in bed.
Dat is ook een oplossing en dan niet meer terug als we weer gewoon naar buiten mogen ’s avonds? Haha samenscholen om naar de klok te luisteren. Misschien kunnen ze er een livestream van maken 😉
Er hebben inderdaad mensen met telefoontjes op de Grote Markt gestaan, ik zag opnamen
Hee wat grappig die klok. En goed idee, zomertijd. Waarom doen we dat eigenlijk niet altijd zo?
Het werd sowieso tijd voor mij om eens beter op tijd op te staan. Zo’n avondklok is een goede stok achter de deur
Ach, je moet er het beste van zien maken, inderdaad, gewoon wat vroeger gaan. Klaar.
Goede oplossing! Leuk van die klok!
Wat mooi dat die oude klok nu eindelijk zijn werk weer eens mag doen.
Toch jammer dat ik hem hier niet kan horen. Niet dat ik zo laat nog op pad ben dat ik hem nodig heb om thuis te zin natuurlijk. Maar toch … 😉
Google maar even bij het dagblad vh noorden, dan kun je hem horen. Hij is berucht om zijn onregelmatige bimbam.
Ga ik morgen zeker even doen. 🙂
Hoewel ik zo’n beetje alle resoluties van Burgemeesteren en Raad, alsmede alle kantbeschikkingen zowel uit de 17e als de 18e eeuw heb doorgenomen, kwam ik daar de naam Bierklok nooit tegen. Het ding werd gewoon de Ruimstraatklok of Avondklok genoemd. Het tijdstip van luiden heette ook wel Taptoe. Dat er na het luiden geen bier meer geschonken mocht worden, gold louter voor de herbergen, en voor klanten die er niet logeerden, en voor particulieren in hun eigen huizen. Er zijn in procesdossiers en andere criminalia legio voorbeelden te vinden dat klanten geen genoegen namen met de beperking: zij wilden dat de waard ze nog een druppie gaf en werden boos en agressief als de goede man dat weigerde, of als de ratelaars (nachtwachten) overtreding van de sluitingstijd constateerden, in welk geval vrij forse boetes dreigden: ik meen een pond groot voor iedere aangetroffen klant en het aantal klanten maal een pond groot voor de waard. Een pond groot was 6 gulden. Dat was het weekloon voor een geschoolde scheepstimmerman, twee weken loon voor een ongeschoolde arbeider. Veel herbergiers verdienden nauwelijks meer, dus meestal liet men het wel uit zijn hoofd.
Dank voor je aanvulling. Was bierklok soms meer iets van de volksmond? Ik vind ruimstraatklok ook veel mooier. De boetes zijn voor de huidige herbergiers die regels overtreden ook niet mals, zeker gezien het gebrek aan inkomsten, ook nu laat men overtreden wel uit het hoofd.