glaskunst van Chihuly

Toen ik op mijn telefoon eenberichtje ontving van iemand die vond dat ik een tentoonstelling van glaskunst moest gaan zien reageerde ik misschien wel wat knorrig. Ik houd niet zo van glas, in Hoogeveen hadden we vroeger het glasmuseum en alles wat daar stond vond ik lelijk. Maar afgezien daarvan, ik word al snel kriebelig als mensen nadrukkelijk zeggen dat ik iets moet. Met name moeders kunnen zulke dingen beter helemaal nooit zeggen.
Maar natuurlijk ging ik er wel heen. Zo veel opzienbarends gebeurt er niet in Groningen en de museumkaart wordt toch al veel te weinig benut.

Nou, het viel alleszins mee hoor.  Of zoals men dat hier uitdrukt: ’t Kon minder. Nee eerlijk, het was overweldigend. Het is weelderig, wervelend en woest en werk, een explosie van kleur en vorm. Ongelooflijk wat er allemaal kan met glas. Je krijgt een beetje het gevoel alsof je een vreemde sprookjeswereld binnenstapt. Misschien zijn er onder u mensen die als kind ‘torenhoog en mijlen breed’ van Tonke Dragt hebben gelezen, daar moest ik aan denken: de wouden van Venus.

 

 

Chihuly werkt in zijn werkplaats samen met een heel team van kunstenaars, glasblazers en assistenten om de enorme glazen installaties te blazen en te vormen. Het is lekker ambachtelijk werk, er komt naast kunstenaarschap ook een hoop puur vakmanschap bij kijken. Mooi, vreemd, indrukwekkend.

Genoeg superlatieven.  Er is trouwens ook nog heel ander werk van hem dan deze wildernis, maar er moet nog wat verrassends overblijven voor als u zelf wil gaan kijken. Ik zal niet zeggen dat iedereen erheen moet, maar mocht u in de buurt zijn dan is het zeker de moeite waard om er even langs te gaan.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

13 reacties op glaskunst van Chihuly

 1. Ria van Felius zegt:

  Kleurrijk, maar wel een beetje druk vind ik. Ik hou ook niet zo van glas en knap gemaakt is het zeker!

 2. Glaskunst kan heel mooi zijn, maar ik heb daarbij een voorkeur voor strak, rustig en stijlvol. Wat je hier laat zijn vind ik wel wat erg veel aan kleuren en vormen bijeen. Maar het is natuurlijk wel zo dat dergelijke kunst zich op een foto niet het best laat bekijken.

  • aargh zegt:

   Ja het is moeilijk fotograferen als er zo veel bij elkaar staat, maar aan de andere kant vormt juist die compositie van al die dingen samen een landschap, om langs te lopen is het echt erg leuk, met steeds wisselende doorzichten. Misschien meer iets om te filmen.

 3. Thérèse zegt:

  Ik heb een schat van een nicht in Groningen die mij belde en mij vriendelijk uitnodigde met haar en haar man naar Groningen te komen, enfin de rest snap je wel. Zij was ook diep onder de indruk en heeft mij een kaart gestuurd om toch iets te laten zien. Binnenkort gaan wij erheen en ik ben ook heel benieuwd.

 4. Sjoerd zegt:

  Als ik naar de beelden kijk lijkt me dat inderdaad een hele belevenis.

 5. jetske zegt:

  Haha dat allergisch zijn voor ‘moeten’ dat komt me bekend voor. Ik heb een vriendin die regelmatig linkjes stuurt naar artikelen die ik dan eigenlijk ‘moet’ lezen. Steevast schrijft ze erbij: ‘Voel je vrij om te lezen hoor.’ Dat voelt al als een verplichting.
  Fijn dat je er toch wel van genoten hebt.
  Zo op de foto’s lijkt het mij net wat té uitbundig. Maar smaken verschillen.

 6. Iens zegt:

  Wauw! Ik kwam even gluren of hier nog iets gebeurde en toen viel ik met mijn neus in het glas. Aan mij was ook al een keer gevraagd of ik al in Groningen was geweest en ik dacht precies het zelfde; och…glas. Maar nu ik dit zie ga ik zeker!! Nu eerst even de scherven uit mijn neus halen 🙂

 7. Mies zegt:

  Ik heb “vroeger” de boeken van Tonke Dragt verslonden, en jouw vergelijking is erg raak; ik zag ineens de tekening op de voorkant van het boek weer voor me 🙂

 8. Rob Alberts zegt:

  Glas blazen vind ik nog steeds een hele kunst.
  Maar niet al het gemaakte glaswerk vind ik kunst.

  Ach, het meeste geniet ik toch van mijn verzameling kleine borrelglaasjes.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s