Nieuwjaarswandeling

 

We hadden op 1 januari echt nieuwjaarsweer: een stevige bries om alle vuurwerkdampen weg te blazen, een paar buien om de lucht nog verder schoon te wassen en zelfs weer eens wat zon om alles in een nieuw licht te zetten. Een mooie dag om weer eens lekker door het open Groninger land te wandelen. Dat deden we vroeger nooit maar we hebben de “pelgrimages” ontdekt, wandelingen rond kleine dorpjes die altijd minstens éen middeleeuwse kerk aandoen. We hebben daar heel wat van in Groningen, ze zijn van buiten al de moeite waard maar als je geluk hebt kun je er ook in, altijd weer een bijzondere belevenis. We hebben de afgelopen maanden al door cryptes gekropen, torens beklommen, vriendelijke mensen gesproken en veel moois gezien. Vaak staat er in die kerken een dienblad met thermoskannen en bekertjes voor dorstige bezoekers, en kerken hebben ook altijd een wc wat erg handig is op een winterwandeling. Soms word je verrast door een dorpsbewoner die voor zijn plezier een uurtje op het orgel gaat spelen, het kan allemaal niet op. Van al die prachtige uitstapjes heb ik hier nooit verslag gedaan, heel jammer vooral voor mezelf, want ik weet nu soms al niet meer waar ik wel en niet ben geweest, of waar al die schitterende kerkjesfoto’s zijn gemaakt. Ik moet echt proberen weer wat vaker iets te schrijven.

Gisteren was alles helaas op slot, geen fraai houtsnijwerk, warme thee, wc of orgelspel, maar we hebben lekker gewandeld. Begonnen in Oldehove, via een fietspad door het winderige open land naar Saaksum en vandaar weer met een bochtje terug. In Saaksum konden we gelukkig schuilen in een soort kapschuur die op het plaatselijke speelveld staat want daar kwam net een beste bui over over.
Ik las dat kort na het begin van onze jaartelling de omgeving van Saaksum tot de dichtst bevolkte gebieden van Nederland behoorde. Nu wonen er 99 mensen op een propje op de wierde.

Je ziet het kerkje van Oldehove dat helemaal ingeklemd staat tussen de huizen zodat het nauwelijks op de foto te krijgen is, het Oldehoofsche Kanaal(tje) met in de bocht zogenaamde rolpalen die werden gebruikt om schepen de bocht door te trekken, en het kerkje (oude toren met tamelijk nieuwe kerk, waar de zon feestelijk doorheen scheen) van Saaksum.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

9 reacties op Nieuwjaarswandeling

 1. Ik zie uit naar meer wandelverhalen, want ik ben dol op het Groninger land met zijn prachtige dorpjes en kerken! En de mooie luchten zoals ik al op de foto’s zie!

 2. Sjoerd zegt:

  Wat mij betreft mag je meer van je wandelverhalen op het web zetten…

 3. Ria van Felius zegt:

  Prima goed voornemen! Bloggen is onthouden en ondertussen genieten wij een beetje mee.

 4. Die kleine regionale pelgrimages herbergen volgens mij veel mooi foto’s en verhalen.
  Mij heb je dienaangaande alvast weer als nieuwsgierige volger … 🙂

 5. groninganus zegt:

  Saaksum had in 1795 nog 148 inwoners – de krimp tot tweederde van dat aantal komt vooral door de uitstoot van landarbeiders tgv de landbouwmechanisering en schaalvergroting.

  Overigens had de kerk van Oldehove destijds veel meer ruimte om zich heen:
  https://groninganus.wordpress.com/2018/11/25/mest-en-vuilnis-in-de-pastoriegracht/

  • aargh zegt:

   Ik weet niet of er heel veel veranderd is, de huizen grenzen met de tuintjes aan de grond van de kerk, je kunt de kerk daardoor alleen een beetje tussen de huizen door zien. en vanaf de parkeerplaats ervoor, maar daar staan dan weer bomen.
   En het is natuurlijk schandalig om mest en vuilnis in de pastoriegracht te gooien. Die gracht stond nu nogal leeg, er groeien wel allemaal leuke plantjes in.

 6. Hendrika zegt:

  Ik wens je veel geluk in 2019! Leuk dat je de draad van het bloggen weer oppakt.

 7. Thérèse zegt:

  Wat mooi daar, Aargh. Het is even wennen aan de wind enzo, net als hier in West-Friesland maar dan heb je ook wat. Helaas is het hier nu meer volgebouwd dan bij jullie.. Wat gezellig die pelgrimages met zo’n ontvangst. Het zou trouwens reuze leuk zijn als je weer ging bloggen. Ik volg je dan ook, hoor.

 8. fialas zegt:

  Ja die wind in het Groninger land, hadden wij die hier ook maar eens, het reinigt de luchten en de longen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s