Doe het met gist

Zoekplaatje: hoeveel slakken?

ZoekplaatjeZe zijn lastig te tellen hoor, want ze zitten in laagjes tussen de planten verstopt. Wisten jullie dat slakken zo verzot zijn op daslook? Ik dacht altijd dat dat veel te sterk smaakte voor zo’n weekdier.

Er heerst een beetje een plaag dit jaar. Het begon al in de lente. de sneeuwklokjes die ik verleden jaar had gepoot kwamen maar niet, en de honderden narcissen in de tuin kregen maar geen bloemen. Tot ik ontdekte dat er wel bloemloze sneeuwklokjesstengels stonden, en bovenaan de narcissenstelen zat een geel rafelrandje waar de bloem had moeten zitten. Ook wilde planten die al jaren naar volle tevredenheid in de tuin wonen kwamen gewoon helemaal niet op, al wat boven de aarde kwam werd blijkbaar opgevreten.

Eerst heb ik me erbij neergelegd en wat slakbestendige planten opgegoogeld om de gaten te vullen, met dat lijstje ben ik naar het tuincentrum gegaan. Voor vijftig euro vieze, harige, bittere of puur giftige planten gekocht. Wat denk je? Een groot deel van de plantjes was al na een nacht flink aangevreten, een superslakbestendig plantje was zelfs tot de grond toe weggeknaagd. Ik heb ze allemaal weer uit de grond gehaald en in potten gezet om aan te sterken. Zo wordt tuinieren wel erg ingewikkeld, tijd voor een serieus offensief.

Ik ben begonnen ze handmatig te vangen. Eerst duizend in een weekend, daarna heb ik niet meer geteld. Maar nu heb ik een veel handiger methode gevonden die beter is voor je rug: slakken zijn gek op gist, ik bak toch elke dag brood dus ik leg deegballetjes op een schaaltje neer in de schemering, na een uurtje kun je dan een schaal vol slakken in een keer opruimen. (Nee ik ga er niet mee naar het bos, ik gooi ze in een emmertje met sop, daar kruipen ze niet uit, het leed is snel geleden).

Zojuist heb ik weer wat deeg neergelegd, het schemert nog niet maar het regent en dan komen ze ook tevoorschijn. Dit is pas de oogst van een kwartiertje,  straks zijn het er veel meer.

Deeg Met oud brood gaat het trouwens ook prima, dit was de oogst op één sneetje brood van gisteravond.DeegballetjeVerspil dus je goeie bier niet aan slakken, oud brood heeft iedereen wel eens over.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in leed, tuin en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Doe het met gist

 1. Rob Alberts zegt:

  Deze tip moet ik gaan onthouden.
  Mijn tuinegel heeft zich nog niet laten zien.
  Terwijl dat toch mijn anti-slakken monster is.

  Maar een sneetje oud brood of een bolletje gist vind ik een prachtige oplossing.

  Huisjesslakken vind ik mooier en minder hinderlijk.
  Maar teveel naaktslakken kan ik slecht verdragen.
  Mijn preutse inslag misschien ….

  Zomerse groet,

 2. Rob Ypma zegt:

  Ha grappig, kom ik net van buiten mijn weg zoekend tussen de huisjesslakken, zijn er bij jou alleen daklozen!

 3. riakristelijn zegt:

  Ja, ik zie er hier ook veel gewoon in de bermen. Goeie oplossing zo! Hier regent het weer pijpenstelen op dit moment, wat een zomer.

 4. Irene zegt:

  Nooit oud brood hier en ook geen gist, maar tot nu toe ook geen slakkenplaag. Best of both worlds.

  • aargh zegt:

   Desemdeeg lusten ze ook. Maar om het voor de slakken extra lekker te maken doe ik er nog een klein beetje gist bij want ik heb nog een pot vol. Maar jij hebt dus geen slakken. Het is niet eerlijk.

 5. sjoerd zegt:

  Haha, ik doe het idd met echt Limburgs bier uit Gulpen, daar zijn ze ook verzot op… Heeft een nadeel, de slakken van de buren en omstreken komen er ook op af.

 6. Margo zegt:

  Ja, wij hebben er ook meer dan normaal, maar toch ook weer niet zoveel! Ik las dat bakjes met kattebrokjes ook slakken lokken. Nog niet geprobeerd. Succes met de oorlog!

 7. groninganus zegt:

  Der naaktslakken tuin der lusten is in een killing field verkeerd,
  zodra Aargh ze in d’r bakje met zeepsop deponeert. 🙂

  • aargh zegt:

   Ja mijn tuin is gewoon te aantrekkelijk voor beestjes. Ik ruim geen afval op, dat mogen de slakken doen. maar dan moeten ze zich wel bij dat afval houden. Ik heb een heerlijke composthoop met een keur aan smaakjes, gaan die rotbeesten mijn tijm en salvia en zonnehoed opeten.

 8. Hendrika zegt:

  Wat een drama, zo veel slakken. Wat een overlastveroorzakers. Ik vind naaktslakken zoooo smerig. Ik zal je tip onthouden. Vang ze!

 9. Ha … dat wordt dus een kwestie van een tapijtje van brood uitspreiden rond onze hosta’s …
  Gaan we proberen! 🙂

 10. Thérèse zegt:

  een geweldige tip, Aargh. bij ons zijn er ook veel. zouden ze echt wel snel dood zjn in een sopje?

  • aargh zegt:

   Ja hoor, er is al snel geen beweging meer. In gewoon water kruipen ze snel langs de kant eruit maar door het sop kan dat niet. Er zijn natuurvriendelijke middelen om slakken te doden, ecologische korrels die niet giftig zijn voor andere dieren, maar daar gaan ze veel langzamer van dood. en nematoden, heel ecologisch maar toch ook geen leuke dood. Sop is echt het beste. Of slakken uitzetten natuurlijk, maar dan moet je een slakkenparadijs in de buurt hebben waar niemand last van ze heeft.

 11. Villasappho zegt:

  Zonde van de planten wat een ellendelingen

 12. Het stikt inderdaad van de slakken. Ramen wassen hoeft niet meer, heeft toch geen zin, een uur later zit er alweer een slakkenspoor op.
  Dank voor de tip! Ons oud brood gaat naar de kippen, vanaf nu dus niet meer alle brood. Ik zal je linkje doorsturen naar manlief. Hij is degene die oorlog voert met de slakken. 😉

 13. Bertie zegt:

  Ieder jaar strooi ik kippengrit, langs buitendeuren en in de tuin. Vooral rondom bloemen die slakken graag lusten. Slakken bezeren zich aan het grit en kiezen een andere weg.
  Het helpt, al jaren geen slakken meer in hosta’s, tegen ramen en in huis.

 14. aargh zegt:

  Ik vrees dat ik dan mijn hele tuin moet bedelven onder een laag grit, ze zijn met duizenden en ze lusten alles. Ik heb ook de indruk dat ze door de nattigheid overal overheen komen, splinterige houtsnippers, eierschalen, het maakt niet uit. Maar mijn gistvallen daar glijden ze allemaal in, dus ik ga er nog even mee door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s