30 jaar alweer

Nederland had nog geen flauw idee van wat er aan de hand was in Tsjernobyl op deze dag dertig jaar geleden. Het duurde even eer bekend werd dat er iets was gebeurd en de ernst van de situatie drong nog later pas echt door. Toen vanuit de Sovjet-unie de eerste berichten kwamen over de kernramp was het in elk geval alweer drie dagen later, 29 april, en toen interesseerde het hele wereldnieuws mij geen biet.
Het was een rare warme dag, drukkend weer en gerommel in de verte, ik was opgestaan met weeën en heb de hele dag door het huis gedrenteld met muziek van Bach op. Laat in de avond werd M, onze oudste, rustig en probleemloos geboren.
Het nieuws over de kernramp ging ook de dagen erna een beetje langs ons heen, ik herinner mij wel vrienden die alleen nog ingemaakte groenten aten en elke keer als ze buiten waren geweest schone kleren aantrokken en dat vond ik wel grappig, maar ik kwam zelf helemaal niet buiten. P wel, die moest aangifte doen en dat soort dingen. Er werd wel veel gewassen maar dat heb je met een baby, zeker in die tijd van de katoenen luiers.
Sinds toen gaat er elk jaar weer een periode van Tsjernobylherdenking en -nieuws aan de verjaardag van M vooraf.
Dertig jaar dus. Ze wilde het graag weer eens echt vieren, met ons allemaal erbij. Dat was een mooie gelegenheid om  een appartement te huren aan de rand van Freiburg. Vlak bij de woning van M en aan de bosrand.

lettisches haus

Vijf jaar geleden zijn we in augustus met de dochters en aanhang naar Berlijn geweest voor ons 25 jarige huwelijk, dat was erg geslaagd. Nu maken we weer een familie-uitje maar dan in April en meer richting het zuiden, dat wordt vast ook leuk. De groep is nogal gewijzigd want ze hebben alledrie inmiddels een andere partner. De nieuwste aanwinst, een Italiaan, zullen we daar ontmoeten. Alle partners houden van wandelen en zelfs van hardlopen, dus dat gaat helemaal goed komen.
Er gaat ook een flink stuk Stolkwijker boerenbelegen mee van Koekoek op de markt. Voor de jarige.

Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, familie, feest, vakantie, vroeger en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op 30 jaar alweer

 1. Het samenvallen van die ramp met de geboorte van je oudste dochter maakt Tsjernobyl natuurlijk helemaal onvergetelijk. Dertig jaar alweer … het gaat allemaal toch wel erg snel, hè …
  Hoe dan ook, gefeliciteerd met M. Maak er een onvergetelijk mooi samenzijn van!

 2. Ruud zegt:

  Ik weet het nog goed. Onze oudste dochter was al een paar maanden oud, wij maakten ons wel bezorgd. De mensen die toen moesten zorgen dat het niet helemaal uit de hand liep leven niet meer. Bizar dat die gebeurtenis steeds verbonden blijft met de verjaardag van M.
  Maar alvast gefeliciteerd met haar verjaardag. Hopelijk is het bij jullie op dit moment niet zo koud en nat als in Nederland, vanmorgen lag er zelfs een laagje sneeuw in Groningen. Ik wens jullie hoe dan ook een gezellige tijd daar, en jij kunt ook je talenkennis oefenen in zo’n multinationaal gezelschap.

 3. aargh zegt:

  Dankjewel. We vertrekken nu pas, dus de sneeuw en vooral de hagel hebben we nog meegekregen. Zo te zien is het in Freiburg niet veel warmer dan hier (gisteren ook hagel en zelfs ijzel) maar we gaan ons wel vermaken.

 4. Margo zegt:

  Gefeliciteerd met je dochter! De mijne werd op 21 april geboren! Veel plezier met jullie uitje!

 5. groninganus zegt:

  Herinner me nog vooral dat je geen spinazie kon eten. Popeye baalde er flink van. 🙂

 6. sjoerd zegt:

  Dat had ik nou met mijn geboorte jaar, 1953, het rampjaar… Maar toch, proficiat met jullie dochter en maak er een fijn uitje van…

 7. Thérèse zegt:

  Ja, ik weet Tsjernobyl ook nog heel goed. Ik wandelde met onze kinderen nog klein) door het gras en meende opeens grote klaverplanten te zien en was ook verschrikkelijk bang.
  Een fijne tijd daar, van harte gefeliciteerd en een goed stuk heb je geschreven, compliment!

 8. riakristelijn zegt:

  Hartelijk gefeliciteerd en een fijne tijd daar met z,n allen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s