Wandelen in Slochteren

Groningen staat niet bekend als een echte wandelprovincie, maar als je echt je best doet dan zijn er wel wat aardige paadjes te vinden. Wij hebben een stapel meer en minder bruikbare wandelboekjes en de nodige kaarten en met behulp daarvan proberen we alles uit Groningen te persen wat erin zit.

Deze keer hadden we ons oog laten vallen op Woudbloem. Bij zo’n naam kun je je van alles voorstellen, frisse geelbespikkelde weilanden omzoomd door bloeiende bosranden met daarachter donkere paden vol paddestoelen en vogelgalm. Niks ervan. Woudbloem was ooit een coöperatieve aardappelmeelfabriek in de gemeente Slochteren. Daarvan rest nog een oude schuur en er staat nog een rijtje voormalige arbeiderswoningen. De arbeiders die er ooit woonden, zo las ik, mochten niet zomaar verhuizen als ze daar zin in hadden maar als ze stopten met werken werden ze juist zonder pardon hun huis uitgezet. Toen de fabriek sloot hebben er een tijd krakers in gezeten en werden er ruige feesten gehouden, later werden de woningen verhuurd aan kleine huishoudens.

woudbloem_040

Ik moet dat allemaal even kwijt, ik liep daar nietsvermoedend tegen een stukje Groninger historie aan en dan kan ik dat niet onvermeld laten.

Maar we kwamen om te wandelen.
We zijn ondertussen wel bekend met het fenomeen natte natuur, hier ook weer veel geel riet en spiegelend water, het gebied wordt omgeven door dijkjes die het grondwater op niveau houden. Net de onlanden eigenlijk, maar dan zonder hoogspanningskabels en met iets kronkeliger paden.woudbloem_021

Verder lopen er een aantal mooie watertjes, hier als ik me niet vergis de Slochter Ae

woudbloem_020

Het was heerlijk weer vandaag, geen wind en niet echt koud. Wel waren de paden hier en daar wat verraderlijk, soms keihard, soms glad, soms zakte je door het ijs dat onder de sneeuw lag. Maar al met al was het weer een fijne wandeling en hoewel we -geheel tegen onze gewoonte in- een beetje raar geparkeerd stonden hadden we geen bon.

En d’r waren ook geen aardbevings.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in groningen, natuur, vroeger en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Wandelen in Slochteren

 1. riakristelijn zegt:

  prachtige fotoos hoor. Je bent lekker aan het oefenen hè! Bij de eerste rechtsboven had ik wel even dat rare dingetje weggepoetst 😉

 2. Rob Alberts zegt:

  De geschiedenis heb ik met plezier gelezen!

  Mooie wandeling ook.

  Vriendelijke groet,

 3. groninganus zegt:

  Mooi gebied inderdaad.
  Nog een kleine aanvulling op die geschiedenis – bij die aardappelmeelfabriek speelde zich op 4 mei 1943 een drama af:
  http://groninganus.wordpress.com/2006/05/04/acht-namen-op-een-doodsplaccaat/

 4. Hendrika zegt:

  Ha, leuk, beelden bij je verhaal :-).

 5. Lehti Paul zegt:

  Zo lees je nog eens wat over de prachtige natuur en bijbehorende historie (ook bij groninganus) in het land dat ons omringd. Dank voor het delen.

 6. sjoerd zegt:

  Vooral dat laatste is belangrijk. Je zal zo maar eens ongezien verdwijnen…

 7. hf zegt:

  Overigens heeft bij het wegje langs die huisjes lang een straatnaambordje gestaan met “Boulevard Charles de Gaulle” (of Avenue, dat weet ik even niet meer)

 8. Prachtige plaatjes van het licht besneeuwde landschap.

 9. Thérèse zegt:

  Leuk Aargh, mooie foto’s van je wandeling en nog een stukje geschiedenis erbij.
  N.Holland is rijk aan wandelmogelijkheden, maar toen wij er kwamen wonen, was de ruilverkaveling nog net niet geweest. Toen kon je alleen met een bootje de polder in. Maar nu zijn er vele mogelijkheden en er is een (bijna) echt bos gekomen inmiddels.

  • aargh zegt:

   Grappig! Dat is voor het eerst dat ik een wandelaar op een positieve manier over ruilverkaveling hoor spreken, meestal verdwijnen er alleen landschappelijk interessante dingen.

 10. Harry Vogel zegt:

  Mooi verhaal aargh! Ik heb het plezier gelezen. Zeker de connectie met de aardappelzetmeelfabriek in Woudbloem was een leuk detail voor mij. Ik wist hier al van, maar de aanvullingen in de verschillende reacties brengen het nog meet tot leven voor mij…

 11. Jetskefotografie zegt:

  Behalve dat je goed schrijft, fotografeer je ook goed. 🙂
  Toch een mooi stukje Groningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s