Een nieuw jaar en een nieuw geluid

Mijn jaar is heel mooi begonnen! Op 1 januari hoorde ik een van de heerlijkste geluiden die ik ken. Ik kan het laten horen. Doe je mond een beetje open, trek daarbij de huig op (alsof je gaapt) en zeg rustig ” Krrr!” . Het geluid dat je nu hoort, dat bedoel ik. Het geluid dus van iemand die achter de computer zijn huig optrekt en rustig Krrr zegt, ja. Zo klinkt ongeveer ook  de roep van een Raaf! Raven zijn kort van stof maar ze klinken vriendelijk, eigenlijk zijn het net Groningers.
Tijdens onze nieuwjaarswandeling hoorden we  dat geluid  ineens ergens in de lucht ten noorden van het Leekstermeer en het werd ook beantwoord, iets verderop klonk op een net even andere toonhoogte nogmaals Krrr.  We zagen ze ook vliegen, met z’n tweeën zaten ze een buizerd achterna.
Twee raven in de onlanden, hoe bestaat het. Jullie moeten weten dat ik normaal honderden kilometers in de auto heb gezeten als ik dat geluid hoor.

DSC_1529

 

Hier in de buurt was het maar er staan geen raven op de foto want ik had mijn camera toen nog in de tas.

Zoals wel vaker als er iets opmerkelijks gebeurt besefte ik pas een tijdje later hoe enorm opmerkelijk deze gebeurtenis eigenlijk was, pas gisteren kwam ik op het idee om eens te zoeken op internet, maar ik vond nergens meldingen van raven in dit gebied. Daarop  besloot ik eens te mailen naar de wetland-wacht van de onlanden. Heel snel kreeg ik een blij verraste reactie van hem, hij had zelf een paar dagen eerder ook al gedacht een raaf te horen maar hij durfde zijn oren niet te geloven, nu had hij een bevestiging van zijn waarneming. Het is dus echt waar, we hebben raven, vlakbij de stad Groningen, wat geweldig.
En wij hebben de primeur!

Dit bericht werd geplaatst in natuur, nieuws, onlanden, vogels en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Een nieuw jaar en een nieuw geluid

 1. Nou dat is toch wel een fantastisch begin van het nieuwe jaar. Ik wist niet dat raven zo zeldzaam waren eigenlijk…. raaf klinkt zo gewoon, of ze er altijd zijn, overal.

 2. groninganus zegt:

  Ah, vandaar die “meerdere waarnemingen op de Onlanden-Twitter. 🙂

  Meen dat twee jaar geleden ook een raaf gezien is in het Stadspark, maar dan zou je even bij Avifauna Groningen moeten kijken.

 3. sjoerd zegt:

  Hier vlak bij zitten een paar raven, helaas vast in een kooi. maar dat geluid vergeet je nooit meer

 4. Mooi, dat is weer een heel goed teken, en voor jou vooral ook een mooi begin van het nieuwe jaar. Ik had op twitter al een paar meldingen over raven in de Onlanden zien voorbij komen. Maar deze bevestiging maakt het verhaal af.

 5. Anoniem zegt:

  …Nooit geweten dat raven in NL voorkomen, en jij hoort ze in de onlanden! Bijzonder! En zie je het voor je, al je lezers die achter de pc het geluid proberen na te bootsen 😀

 6. Hendrika zegt:

  Hé, dat was ik, ik moet m’n gegevens invullen en zit een verkeerde veegbeweging op m’n tablet te maken…

 7. Henriette zegt:

  Twee raven brengen geluk!

 8. Jetskefotografie zegt:

  Die raven moeten gedacht hebben: “Er gaat niet boven Groningen”. Leuk dat je het hebt waargenomen.
  Tegen mijn eega zeg ik ’s nachts ook altijd: “Optrekken die huig”, maar hij luistert niet. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s