De verrassende loop der dingen

Zojuist hebben we weer eens tv gekeken, dat doen wij elk kwartaal wel een keer. Als er iets bijzonders is.
De documentaire 1989 was te zien, met oude beelden van de vluchtelingen aan de Hongaarse en de Tsjechische grens, de demonstraties, de politici van die tijd, de val van de muur. Wat een spannende tijd was dat.
We waren net terug uit Singapore, woonden weer gelukkig en wel in Groningen, de jongste was net verwekt, de middelste was twee en de oudste drie en een half jaar oud.  De kinderen waren te jong om iets mee te krijgen van de opwinding van die dagen, misschien heeft de oudste gemerkt dat we met meer dan gewone interesse naar het nieuws keken. Haar huidige vriend was toen ook drie, hij woonde in de buurt van Leipzig, DDR. Toen die jongen geboren werd zag het er nog naar uit dat hij zijn leven lang in dat land opgesloten zou zitten, nu woont hij samen met onze M in Freiburg. En vandaag liep hij de marathon in Athene. Dat heeft er niks mee te maken maar toch, ik bedoel maar, het kan wonderlijk lopen in de wereld.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, familie, groningen, hardlopen, liefde, nieuws, reizen, vroeger. Bookmark de permalink .

8 reacties op De verrassende loop der dingen

 1. Irene zegt:

  Dat heefgt er toch wel iets mee te maken? Als de muur was blijven staan had hij het land niet uit gemogen voor die marathon.

 2. riakristelijn zegt:

  En als die muur was blijven staan had hij waarschijnlijk ook jullie M nooit ontmoet.

 3. 1989 was absoluut een spannend jaar. Na de gewelddadige ontruiming van van Plein van Hemelse Vrede in Peking was het ook maar zeer de vraag hoe de drang naar vrijheid in Oost-Europa zich zou ontwikkelen en eindigen. Van de uiteindelijke val van de Berlijnse Muur heb ik op 9 en 10 november ’89 weinig meegekregen, omdat ik in die dagen tot over mijn oren verwikkeld zat in de organisatie van een wampex op 10 november.

 4. sjoerd zegt:

  We hebben jarenlang moeilijk moeten doen met vrienden uit de DDR. Nu kunnen we er gewoon naartoe. Toen we ze leerden kennen in Tjechslowakije zaten de grenzen nog potdicht..

 5. Jetskefotografie zegt:

  Jullie dochter is dus ook heel blij dat de muur is gevallen. Bijzonder om zo de loop der tijden te evalueren.

 6. Margo zegt:

  Ja dat was even de wereld op z’n kop toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s