Hans, de onverwachte epiloog

Verdwenen katten kunnen behoorlijk aanwezig zijn. Toen we maandag vis aten misten we onze charmante tafelgenoot. Hans stond erop om bij ons aan tafel te komen in geval van vis. Hij wachtte dan heel beleefd en geduldig tot wij klaar waren, en dan was er altijd wel een stukje over.
Het zwarte matje voor de deur, een schaduwplekje tussen de planten, een donker kledingstuk op de bank, steeds weer is het  even de poes die er niet is.
Gisteren zat er dan toch een echte zwart-witte kat in de huiskamer. Hij draafde snel naar buiten toen ik binnen kwam. Het was die bange pantoffel van de overburen, ik had hem toch echt even voor Hans aangezien, ze leken qua tekening erg op elkaar maar Hans bewoog heel anders.
Een uurtje later liep er traag en stram een kat de tuin door, weer een zwart-witte. Ik twijfelde, hij leek zo op Hans. Ik riep hem maar hij reageerde niet, hij liep nog een paar stappen en ging toen tussen de planten in de schaduw liggen. Het was Hans. Het was hem echt. Een hele week nadat hij ziek uit de tuin verdween was hij er gewoon weer.
Ik bracht hem water, hij heeft wat slokjes gedronken maar verder wilde hij  niks.

Tja wat doe je dan. Toch maar naar de dokter.
Hij was in elk geval uitgedroogd, hij kreeg een vochtinfuus en er werd bloed afgenomen en getest, hij werd bevoeld en beknepen. De arts kwam er niet uit en gaf maar een injectie met een pijnstiller. We gingen naar huis met spullen om urine op te vangen,  speciaal zacht voer met een spuitje en de opdracht om de volgende dag terug te komen.

Vanmorgen vertrokken we dus weer naar de kliniek met het uitgeputte beest in een doos en zowaar ook met een buisje kattenpies . We hebben er enkele uren doorgebracht, voor nog meer onderzoek, foto’s en heel veel wachttijd in een aparte ruimte met kooien waar het naar desinfecterende middelen rook.
Alle andere dieren waren al weg toen wij tenslotte te horen kregen hoe het ervoor stond. Vocht achter de longen, een opgezette nier, mogelijk hartproblemen. Er zou nog een testje gedaan kunnen worden om uit te vinden of het FIP was, daarvoor moest er met een naald vocht uit Hans zijn borst gehaald worden. Maar het kon ook een hartziekte zijn  waarvoor ook meer onderzoek nodig zou zijn, die kwaal zou in elk geval levenslange zorg en medicatie  vragen.
Dat wilden we Hans allemaal niet aandoen. Hans was een vrije kat, hij heeft een mooi leven gehad en aan dat mooie leven had hij zelf een einde proberen te maken toen hij niet meer gezond was. Het was hem waarschijnlijk ook wel gelukt als hij niet per ongeluk gisteren onze tuin weer was ingewandeld, ik vond dat we hem nu moesten helpen.

Zojuist hebben we hem begraven in de tuin.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in katten, leed, tuin. Bookmark de permalink .

22 reacties op Hans, de onverwachte epiloog

 1. Rob Alberts zegt:

  Sterkte met dit wijze besluit.
  Condolerende groet,

 2. Irene zegt:

  Dan is het nu goed. Het is toch fijner om te weten waar hij is dan te raden.

 3. Christina zegt:

  Heel erg moeilijk zo’n besluit, maar wel goed voor iedereen. HIj heeft een mooi leven gehad. En zoals onze dierenarts een keer zei: “het ergste van die lieve donders is dat je ze overleeft.”

  Kattenkruid lijkt me toepasselijk!

 4. Laurent zegt:

  Ach, wat verdrietig en toch ook mooi. Toch goed dat hij nog terug gekomen is.

 5. lieni zegt:

  Ach, die Hans.. Jullie waren hem al kwijt maar hebben nu toch afscheid kunnen nemen. Verdrietig en bijzonder. Hij heeft een mooi plekje in jullie tuin na een goed leven. Sterkte!

 6. sjoerd zegt:

  een juist besluit. Katten kunnen heel veel pijn verdragen en gaan ervoor. Maar een beest laten lijden al er geen hoop meer is, is tegen de natuur. Ik ben blij dat hij besloten heeft om dit toch samen met jullie te beleven.

 7. groninganus zegt:

  Hij zou best nog ’s kunnen terugkomen. Zo’n beest heeft negen levens, weet je. Maar hij komt alleen terug als jullie vis eten.

  • aargh zegt:

   Ik vraag me af of Hans er niet stiekem tien heeft verbruikt. Hij heeft gevochten met monsters en marters, in Hoogeveen was hij ook vaak dagen op stap, en voordat wij hem uit het asiel haalden had hij er al zes jaren op zitten waar we niets over weten.
   Maar bij elke vis zullen we hem gedenken.

 8. Thérèse zegt:

  Och lieve Aargh, ik maakte mij zo ongerust. Nu ben ik zo blij dat jullie hem nog gezien hebben en een soort afscheid hebben kunnen nemen. Veel liefs!

 9. aargh zegt:

  Dank jullie wel voor het medeleven. Ik ben ook blij dat ik nu weet waar hij ligt. Ik denk nog na over de plantjes, het moeten schaduwplanten zijn.

 10. fialas zegt:

  Longkruid krijgt in de schaduw mooie zachte bladeren en het bloeit vroeg in het jaar, dan kunnen de hommels Hans komen gedenken.. .

 11. riakristelijn zegt:

  Mooi en goed zo. Die plant daar kom je vast wel uit 🙂

 12. Mies zegt:

  Een mooi afscheid, ondanks alles.. Sterkte.. 😦

 13. Margo zegt:

  Goh! Toch lief dat hij nog afscheid kwam nemen! Verstandig besluit om hem zijn rust te gunnen. Sterkte!

 14. Toch fijn dat Hans uiteindelijk weer even naar zijn eigen domein is teruggekeerd. Het geeft toch een gevoel van rust nu je afscheid hebt kunnen nemen en weet dat hij zonder verder nodeloos lijden een goed plekje heeft gekregen.

 15. Jetskefotografie zegt:

  Nu weet je ook hoe of wat. Jullie hebben er alles aangedaan maar konden niets meer voor hem doen. Sterkte.

 16. Hendrika zegt:

  Ik heb genoten van z’n streken, al je verhalen over Hans. Wel zo prettig dat hij terug kwam, anders blijf je toch een tijd in onzekerheid. Nu kun je hem een mooi plekje geven in de tuin. Ik vind het wel bijzonder als een kat stilletjes verdwijnt als ‘ie het einde voelt naderen. Daaag Hans!

 17. Yakyak zegt:

  Nou!! Arme Hans in die week alleen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s