De kattenspiegel

Als je een emmer water uit de sloot schept verplaatst het omringende water zich onmiddellijk zodat het oppervlak zich sluit en er geen kuil achterblijft. Iets dergelijks gebeurt nu ook met de poezen in de wijk.

Hans was geen vechtersbaas, maar alleen al met zijn massieve gestalte en zijn ietwat nurkse blik hield hij andere katten op een afstand. Ooit maakte hij, met zichtbare tegenzin, een uitzondering voor Harry van de Overkant, alleen omdat Jopie min of meer verliefd op hem was. Hans keerde ze wel nadrukkelijk de rug toe als die twee weer eens lagen te dollen op het terras. Na Harry waagde alleen Het Monster zich nog wel eens achter ons huis.

De afwezigheid van Hans is snel opgemerkt. De bange pantoffels van schuin hiertegenover wagen zich nu ineens een heel eind op onze oprit. Ze komen vooral voor mij omdat ze alleen zijn (het personeel is met vakantie en ze hebben toch aandacht nodig). Ze laten zich sinds kort dus voor of naast ons huis aaien, maar zodra Jopie komt aanslenteren hollen ze toch haastig de straat over en onder het spleetje van hun garagedeur door naar veilig terrein van waaruit ze hem kunnen begluren.  Jopie mag dan minder bedreigend zijn, ze kennen hem nog niet zo goed. Maar dat komt wel.

IMG_7206

omdat de buurpoezen zich momenteel niet laten zien plaats ik nog maar even een foto van het bakje van Hans. Met vis, zijn favoriete gerecht.

De opvolger van Harry van de Overkant is wat stoerder, die loopt sinds twee dagen gewoon helemaal om ons huis heen en de tuin in. Jopie vindt dat reuze lollig, hij gaat, soms sluipend, dan weer met bokkensprongen achter hem aan terwijl hij opgewonden  kreetjes slaakt.  Deze nieuwe, Tommy heet hij, is duidelijk minder speels dan Harry maar hij is redelijk ontspannen en ik geloof dat een vriendschap zeker tot de mogelijkheden behoort.

Voor Jopie  zijn deze ontwikkelingen heel plezierig. Hij was dit weekend toch duidelijk van slag. Bij zijn binnenkomst zagen we hem echt even rondkijken of Hans er niet was en hij heeft vanmiddag nog een tijdje staan snuffelen aan diens slaapdekentje. Ze hadden ook altijd zo’n vertrouwde begroeting, niemand likt nu nog Jopie zijn oortjes en dat mist hij.
Maar het gat wordt gevuld, er zijn er weer nieuwe spannende dingen die hem bezighouden. Hoera! Jopie leeft bij de dag.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in de jeugd van tegenwoordig, katten, tuin. Bookmark de permalink .

8 reacties op De kattenspiegel

 1. Rob Alberts zegt:

  Wat een geweldige opening van je blog.

  Bij mijn zoektocht naar een woonboot kreeg ik de opmerking over het betaalde gat in het water voor de extra vergoeding voor een ligplaats.

  De hoeveelheid buurtkatten in mijn tuin wordt alleen maar groter. Soms denk ik weleens dat ik die alleen maar wegkrijg door zelf een kat te nemen.
  Alleen ik ben zelf niet zo’n kattenliefhebber.

  Zonnige zomergroet,

 2. Irene zegt:

  De koning is dood, leve de koning … Zo gaat dat.

 3. sjoerd zegt:

  Zo gaat dat met poezen, we hebben er ook drie zoals je weet.

 4. fialas zegt:

  Bij ons heeft zwarte Boris de niche gevuld die Snobbel naliet. Want het liep hier storm!
  Maar dat had Boris snel geregeld. Een paar nachten gekrijs, her en der wat grijze en witte pluizen,, het is nu zijn territorium.

 5. Jetskefotografie zegt:

  Hopen dat Jopie snel een alternatief vind om zijn oren te laten likken.
  Mag het bakje van Hans hergebruikt worden voor een ander of wordt het een relikwie in een vitrine?

 6. groninganus zegt:

  Ik krijg uit dit verhaal sterk de indruk dat het voornamelijk katers zijn die je buurt bevolken. Zijn Jopie en de anderen niet toe aan een vrouwtje? Dat zou de levendigheid beslist bevorderen, vermoed ik. 🙂

 7. riakristelijn zegt:

  Wat een leuke nieuwe ontwikkelingen voor JOpie 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s