En toen weer feest in Marburg

Vrijdag is onze oudste gepromoveerd in de moleculaire biologie, magna cum laude nog wel. Hier staat de kersverse doctor, met haar versierde hoed want ook hier hebben ze tradities.

IMG_4442

Het ging allemaal over DNA-uitwisseling via de pili (uitsteekseltjes aan de buitenkant) van bepaalde microorganismen, maar dat is dan ook echt het enige dat ik ervan begrepen heb. Dat gold denk ik voor alle leken in de zaal. Toch was de presentatie en de daaropvolgende ondervraging  enorm spannend voor mij. Ik hield scherp de gelaatskleur, gezichtsuitdrukking en body language van onze M in de gaten (en constateerde tot mijn opluchting dat ze helemaal op haar gemak was), wierp  regelmatig een blik op de klok (die kroop vooruit!) en maande ondertussen ook nog P om vooral doodstil te zitten want hij had op een parkeerplaats in de poep getrapt en ondanks verwoede pogingen om de schoen te reinigen met behulp van gras en bladeren bleef ik mij verbeelden dat hij bij iedere beweging een golf poepwalm de zaal in joeg.

In Duitsland kent men geen Pedel die in feestelijk kostuum  binnenkomt en het bevrijdende ‘Hora Est’ spreekt, de klok kroop doodkalm over het hele uur heen en er kwam gewoon nog weer een vraag. Dan moet je je als moeder toch echt beheersen om niet op te springen en te roepen: Jongens, ophouden nu!

Maar toen was het dan toch echt afgelopen, we moesten de zaal verlaten en binnen een minuutje waren de professoren er ook uit: ze waren helemaal tevreden. Iedereen was blij, er werd wat afgeknuffeld, de hoed kwam en er werd een groepsfoto met de collega’s gemaakt .
En toen was het tijd voor drankjes en hapjes. Weten jullie wat zo fijn is van die labmensen? Ze kunnen allemaal geweldig taarten bakken. Er waren denk ik wel tien verschillende soorten zelfgemaakt gebak, alles even mooi en lekker.
Dat het daarna ook nog schitterend weer was vonden wij natuurlijk zelf heerlijk maar ik was ook erg blij voor alle mensen die speciaal uit Nederland waren gekomen om hier bij te zijn. Zij hebben Marburg echt op z’n mooist gezien.

IMG_4515

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eten, familie, feest. Bookmark de permalink .

14 reacties op En toen weer feest in Marburg

 1. Dat mooie najaarsweer weer is een leuke bijkomstigheid, die het geheel een extra feestelijk cachet geeft, maar wat zullen jullie trots zijn! Van harte gefeliciteerd.

 2. groninganus zegt:

  Dat Hora Est zegt de pedel in Groningen, maar elders is het weer: Hora Finita.

  Magna cum Laude, en dat dan ook nog na zo’n gründliche Auseinandersetzung, dan zal de kersverse Frau Doktor de universiteiten wel voor het uitzoeken hebben. Ayway, van harte proficiat!

  • aargh zegt:

   Ze zal daar nog een tijdje blijven, er zitten nog wat publicaties aan te komen. Volgend jaar gaat ze waarschijnlijk naar Freiburg. Weer een mooie stad, nog weer verder weg…

 3. riakristelijn zegt:

  Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Knap!

 4. sjoerd zegt:

  Je zou bijna zeggen een promovendus met een luchtje… Maar evengoed van harte. Volgens mij zijn jullie apetrots.

 5. Hendrika zegt:

  Dr. M te M: proficiat!!!

 6. lien zegt:

  Wat geweldig! Gefeliciteerd! Wat heb je toch een knappe kinderen! En die hoed is helemaal het einde.

 7. fialas zegt:

  Frau Doktor M: gratuliere!!!!! En de hele familie ook welgefeliciteerd!
  in het wereldje van de wetenschap gaat tegenwoordig alles in het engels, de hedendaags lingua franca, maar hoe zit het met haar duits? In Freiburg heeft ze ook nog de kans om het zangerige badische accent over te nemen.

 8. Emigrant zegt:

  Fantastisch, gefeliciteerd! Freiburg is wel verder, maar over de wegen en spoorlijnen ernaar toe rijd je vlotter.

 9. aargh zegt:

  🙂 Bedankt voor de felicitaties allemaal.

 10. Thérèse zegt:

  Ach, wat heb je dat als moeder goed beschreven. Maar eind goed, al goed. En dan nog wel magna cum laude. Wat een knap kind toch. Van hier ook de allerhartelijkste felicitaties!!

 11. Mooie prestatie van je dochter.
  Dat “Hora Est” vind ik juist zo bijzonder.
  Als moeder zit je er anders in, je bent en blijft de moederkloek. Jullie dochter verdedigt haar eigen werk, laat die dus maar schuiven.
  Geniet van alle mooie dingen van jullie gezin!

 12. fairlytrue zegt:

  Geweldig! Gefeliciteerd, wat zullen jullie trots zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s