Wist u dat

Soms krijg ik mailtjes van mijn moeder met een inhoud als hieronder:

Je weet dat avocado in Zuid-Amerika aan een boom groeit?
Zeelui namen de drank  die daar in Mexico van werd gemaakt mee naar Europa. Het was een drank van  gepureerd vruchtvlees met alcohol, een geelgekleurde romige smoothie…
De drank kwam erg in trek.Toen ze dit in Europa probeerden na te maken gebruikten ze bij ontstentenis van de avocado eieren, en die drank werd advocaat genoemd.

Ik denk dat ze dan net iets op de radio heeft gehoord of zo, en dan wil ze dat graag delen met anderen.
Nu had ik toevallig net twee rijpe avocado’s liggen, en in de kast stond nog een kwart fles jamaicarum en ook wat caramelsiroop. Dochter M kwam ook nog thuis van vakantie met een restje knalgele vanillelikeur. Ik kon meteen aan de slag.
Het ging mij wel wat aan het hart want het waren perfecte, precies rijpe malse avocado’s zonder bruine vlekken en die zijn gewoon zo lekker om op te eten, puur uit het vuistje. Ik kon ze  wel vreselijk verpesten met mijn poging om oer-advocaat te maken.

Ik heb wel eens eieradvocaat gemaakt, dat is een heel gedoe hoor want eidooiers en alcohol gaan eigenlijk niet samen, dat wil schiften.
Maar het werd een groot succes: avocado’s doen helemaal niet moeilijk over alcohol, de ingredienten mixen perfect en weten jullie: het resultaat is lekkerder. Vanaf nu alleen nog Avocaat hier in huis.

IMG_4105

Dit bericht werd geplaatst in eten, familie, lekker en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Wist u dat

  1. riakristelijn zegt:

    Goh, wat leuk! Ik vind avocado’s uit het vuistje ook erg lekker, maar dit lijkt me ook wel te pruimen en zo’n mooie kleur ook!

  2. Thérèse zegt:

    Zou het lekker zijn voor iemand die niet van advocaat houdt? Wij houden daar namelijk geen van allen van.

    • aargh zegt:

      Het is lekkerder dan eieradvocaat maar of jij het ook lekker vindt… daar kom je maar op een manier achter. Ik eet trouwens ook geen hele bak van dat spul leeg hoor, een lepel over het (goede kwaliteit bourbonvanille-) ijs en dan (alweer: goede kwaliteit dus bij voorkeur zelfgemaakte) chocoladesaus erbij. Deze avocaat gaat dus ook heel goed samen met chocola. Ik vind het echt een driesterrencombinatie.

  3. En komt er dan net als bij mijn moeder een lekker toefje slagroom op?
    In dat geval lijkt het mij ook wel wat.
    Smakelijk! Of moet ik zeggen: Proost!? Hoe dan ook, in elk geval een goed weekend gewenst!

  4. sjoerd zegt:

    Het lijkt meer op jam of zoiets…

  5. Margo zegt:

    Ziet er lekker uit. Mijn exschoonoma maakte eierlikeur, en dat vond ik vurrukkuluk. Ze legde goed gewassen kakelverse eieren in de citroensap. Dan lostte de schaal geheel op. Ik moet het hele recept nog ergens hebben. Avocaten vind ik ook jammie.

    • aargh zegt:

      Dat klinkt ook een heel spannend. Maar volgens mij heb je er wel veel citroenen voor nodig.

      • Margo zegt:

        Ik ga het recept eens opsnorren. Wordt vervolgd!

        • Margo zegt:

          Ah! Hebbes! 😀

          Eierlikeur:

          5 verse eieren van hooguit één dag oud
          Citroensap
          Alcohol

          De eieren goed schoonwassen. De eieren in een schaal leggen en zoveel citroensap op de eieren gieten dat ze net onder staan. Afdekken en in koelkast zitten, na 4 à 5 dagen zijn de eierschalen opgelost. Het geheel mengen en filteren en in een fles doen. Aanvullen met 3 á 4 dl alcohol tot het één liter in totaal wordt.

          Aldus ‘Dada’, de Sloveense oma van mijn ex.

          Drink smakelijk en niet te veel!

  6. aargh zegt:

    Mocht je het willen maken: Volgens mij ontbreekt een (heel flinke) schep suiker aan dit recept.

    • Margo zegt:

      Ja, dat lijkt niet onlogisch voor een likeur. Ik heb het even gegoogeld en bij andere recepten (waar de likeur niet met schaal en al gemaakt wordt) staat inderdaad suiker vermeld. Ik heb het zelf nooit gemaakt, maar herinner me niet dat het een heel zoet drankje was. Aangezien Dada al lang geleden is overleden kan ik het bij haar niet navragen.

Geef een reactie op aargh Reactie annuleren