Ken net

Dit weekend komt de temperatuur weer eens boven nul, een dooiaanval heet dat tegenwoordig. Een beetje overdreven lijkt me, de dooi viel altijd gewoon in, zonder agressie, het ging gewoon dooien. Maar goed, wegens de dooiaanval gingen we nog maar even snel naar het Paterswoldesmeer en tot onze verbazing werd er nog volop geschaatst. Er was een baan uitgezet en we hadden onze schaatsen mee dus hup, aansluiten maar.
Het begon met een flinke plas op het ijs maar verderop werd het beter. Tot halverwege het meer, daar was een heel eind met gruizelige natte ijsprut, er stonden twee meisjes ijverig te schuiven en de schaatsers strompelden achter elkaar voorzichtig door het hobbelige kletsnatte spoor.

illegaal01

Wij erachteraan natuurlijk, iedereen deed het en terug ga je niet, schaatsen doet men nu eenmaal tegen de klok in en niet andersom.
En zakken we erdoor dan zijn we in elk geval niet alleen constateerden we. Ik had ook een goeie lange sjaal om voor je weet maar nooit. Maar we zakten er niet door en deden dus nog maar een rondje.
Mooi was het hoor, je had er een prachtig wijds uitzicht met sneeuw en open stukken met vogels en natuurlijk al die wonderlijke mensen die daar tussendoor gleden in de verte.
Thuisgekomen lazen we op de site van het Dagblad van het Noorden:

GRONINGEN/HAREN – Een door ‘íllegale vrijwilligers’ uitgezette en geveegde ijsbaan op het zuidelijk deel van het Paterswoldsemeer nodigt misschien uit tot schaatsen, het ijs is volstrekt onbetrouwbaar. Die waarschuwing slingert het Meerschap Paterswolde de wereld in. “Met twee man kun je er wel schaatsten, maar als je er met honderd man het ijs op gaat, zakt iedereen erdoor”, zegt Klaas Haverdings van het Meerschap.

Illegale vrijwilligers, dat waren het dus die ons het ijs op gelokt hebben. Zo zie je maar, een illegaal herken je niet aan zijn uiterlijk, ze kunnen zomaar een schattig gebreid mutsje op hebben. Met pomponnetjes.

Dit bericht werd geplaatst in avontuur, groningen, natuur, sport, Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Ken net

 1. Irene zegt:

  Hm, als je met 100 man tegelijk door het ijs zakt ben je idd niet alleen, maar of dat nu gunstig is. Pas toch maar op voortaan.

 2. Thérèse zegt:

  Gelukkig ben je er nog, lieve Aargh. En fijn dat je genoten hebt. Een dooiAANVAL, ik dacht op een kleine wandeling vanmiddag ook al te merken dat het wat dooide. We zien wel.

 3. Typisch staaltje Grunnings gekk’nwerk, lijkt me.

 4. Hendrika zegt:

  Maar goed dat je in Groningen woont en niet in Fryslân 😉

 5. riakristelijn zegt:

  Het lijkt wel of de mensen tegenwordig gek worden zo gauw er een beetje ijs ligt.

  • aargh zegt:

   Niks tegenwoordig hoor, dat is hier in het noorden altijd zo geweest. Als er ijs is wil je schaatsen. Ik ken oude mensen die hun leven lang al de boel de boel laten zodra er ijs ligt, precies zoals sommige zuiderlingen dat hebben met carnaval.
   Die mega-evenementen, da’s een ander verhaal.

 6. Sjoerd zegt:

  Kijk dat slaat met trommels het juiste geluid, carnaval en schaatsen is precies hetzelfde… Je doet mee of je snapt er niets van…

 7. Plumoo zegt:

  Klaas Haverdings van het meerschap is de man die al jaren er niet voor zorgt dat er iets gebeurt als er ijs ligt. Het “illegale” van de vrijwilligers is ook wat vaag aangezien ze niets doen dat tegen de verordening van het meerschap ingaat. Ik denk dat dhr. Haverdings zich lekker indekt zo, niets regelen maar wel roepen dat het niet verantwoord is. Gaat het mis dan is het de schuld van die illegalen, gaat het goed dan is er geen man overboord.
  Deze Klaas heeft in het verleden ook al de snoeken groter dan 80 cm als illegaal verklaard in dit meer en ze gedeporteerd.
  Ik heb het idee dat als we het aan deze heer overlaten er binnenkort chloor in het meer zit en de bodem netjes is afgewerkt met blauwe tegeltjes.
  Dus ik zou zeggen: niets van deze badmeester aantrekken en lekker schaatsen.

 8. hanscke zegt:

  Illegaal of niet. jullie hebben fijn en naar achteraf bleek, veilig geschaatst

 9. Een beetje “massahysterie” , als zoveel mensen er zijn dan zal het wel kunnen.
  Er was dus ook een engeltje bij of honderd.

 10. groninganus zegt:

  Volgende keer ook standaard priemen mee?

 11. Margo zegt:

  Ik kijk erg uit naar een zonne aanval, een heleboel, van mij mag de zon iedere dag aanvallen! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s