English wird die Arbeitssprache

P zit voor zijn werk onder andere in een overlegorgaan dat werkt aan een energielabel voor stofzuigers.  Alle Europese stofzuigerfabrikanten zijn daarin vertegenwoordigd en de Europese commissie voor energiezaken houdt zich er ook mee bezig. Gevolg is dat P de afgelopen jaren heel wat heeft gereisd voor bijeenkomsten met de stofzuigermannen in zowat alle  EU-landen en af en toe ging  hij naar een meneer van de energiecommissie in Brussel.
Dat vergaderen gebeurt natuurlijk in het Engels en dat is niet voor iedereen even makkelijk, vooral de Duitsers hebben er moeite mee. Met als gevolg dat ze nog wel eens zitten te zwijgen in vergaderingen, soms ook loopt het gesprek via P die nog ouderwets zijn talen heeft geleerd op school.  Maar als dat niet gebeurt willen er  na de vergadering nog wel eens allemaal mailtjes rond gaan om alsnog een ei kwijt te raken. En bovendien wordt er voor de volgende bijeenkomst ook weer flink gelobbied want iedere stofzuigerproducent heeft zijn eigen belangen en probeert buiten de vergaderingen om coalities te vormen voor of tegen bepaalde voorstellen en strategieën uit te werken tegen de eeuwige saboteur en tegen het nare bedrijf dat vooral alleen dingen doet om zichzelf de bevoordelen. P stelt zich altijd constructief op en staat de Duitsers aan de telefoon of in de mail ook gewoon in hun eigen taal te woord en dat wordt erg op prijs gesteld, men ziet hem daardoor een beetje als  een bondgenoot.
Als iedereen het eindelijk over alles eens is gaat er een delegatie naar Brussel en dan komt daar enige tijd later weer een heel ander voorstel vandaan waar iedereen commentaar op heeft en daar moet dan weer een jaar over gemaild, gelobbied en vergaderd worden. Dat gaat al bijna twaalf jaar zo. Langzamerhand bestaan er ook Duitse stofzuigermannen (en één vrouw!)   die wel een woordje Engels durven spreken in een vergadering,  dat wordt van hogerhand ook in Duitsland toegejuicht. De baas van die Europese commissie die over energielabels gaat is toevallig een Duitser en hij heeft het met zoveel woorden gezegd: English wird die Arbeitssprache!  En hij gaf  meteen het voorbeeld.
De Duitse stofzuigermannen  hebben met blossen op de wangen en gekrulde tenen hun bondgenoot P een link gestuurd naar een  vidio van deze Eu-commissaris Oettinger, zo zijn ze dan ook wel weer.   Oettinger spricht English.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

8 reacties op English wird die Arbeitssprache

 1. ria zegt:

  Haha, daar versta je helemaal niets van, dan kan hij het nog beter in het Duits doen. Tsjonge 12 jaar vergaderen over een labeltje… Gelukkig staat er o.a. voor 😉

 2. Thijs zegt:

  Op mijn studie zit ook een aantal Duitse studentes, maar die hebben een vergelijkbaar niveau als de Nederlandse studenten. Enkel hun lichte accent verraadt dat ze Duits zijn. Dus hoewel het jammer is dat de jongere generaties minder goed Duits spreken, voorzie ik toch minder van dit soort moeilijkheden in de toekomst.

 3. Sjoerd zegt:

  Ai, mijn oren doen gewoon pijn, ik heb hem gauw afgezet, wat een afgang….

 4. Mrein Gott noch mal … lass der Oettinger bitte wieder auf Deutsch reden … und schnelle ein bisschen … 😉
  Tjonge jonge wat kost zo’n labeltje ons uiteindelijk wel niet … 😦

 5. fialas zegt:

  mijn Thaise vriendin is er zeker van dat deze Oetel chinees probeert te spreken.

 6. Wat doen al die mannen bij het stofzuigerverhaal? Volgens mij hebben alle mannen een hekel aan stofzuigen oftewel het geluid van de stofzuiger.;-)
  Dat heb je als je in je land alles nasynchroniseert.
  Ik kan de beste man vast zeker als hij Duits spreekt. Zijn intentie is prijzenswaardig.

 7. Thérèse zegt:

  Wat vreemd in zo’n handelsland als Duitsland. Wat zouden ze dan leren als 2e taal? Weet jij dat?

 8. Irene zegt:

  Das soll auch einmal Zeit werden, verdamminochmal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s