Nog meer herfst

Vanmorgen waren we beiden een beetje stijf in de benen, veroorzaakt door een pittige loop gisteren. Het beste wat je dan kunt doen is een lekkere wandeling maken in bijvoorbeeld het Blauwe Bos, dan loop je de stijfheid er weer uit.
We hadden gerekend op paddestoelen en kleurige bladeren en zo dus het fototoestel ging mee, maar al om de eerste bocht werden we verrast door iets heel anders, daar lag zomaar een grote glimmende rijpe tamme kastanje naast het pad, niet in de bolster maar zo voor het oprapen. En toen we nog eens beter keken zagen we dat het daar helemaal vol lag. Niks zoeken, niks peuteren aan nare stekelige dingen en gehannes met je schoenen, ze lagen er kant en klaar en in zulke hoeveelheden dat we al snel de kleinere die we eerst hadden opgeraapt weggooiden om daar dikkere voor in de plaats te nemen.
We hadden niet op oogsten gerekend en er was dus ook geen tas of zak mee. In mijn jaszak zat een fototoestel en in die van P zaten zijn sleutels en meer kon er ook niet in, hij had geen grotezakkenjas aan. Maar hij had wel een muts mee en daar konden  veel kastanjes in.
Handig, maar was het afdoen van de muts ook wel verstandig? Links en rechts om ons heen bleven de kastanjes vallen en het kon dan ook niet missen………

De muts was inmiddels vol dus dit was wel het moment om te stoppen. We hebben de oogst eerst maar even terug naar de auto gebracht en daarna alsnog onze heilzame wandeling gemaakt.

Nu staat voor mij een schaal met 1,2 kg kastanjes. Een mooi gezicht, maar ik weet dat ze niet lang mooi blijven dus ik kom er niet onderuit. Aan het werk, inkruisen, poffen, afpellen enz. Tot we erbij neervallen.

Dit bericht werd geplaatst in lekker, natuur. Bookmark de permalink .

21 reacties op Nog meer herfst

 1. hanscke zegt:

  Ook ik heb elk jaar een schaal met kastanjes, maar ik pof ze niet. Ik weet niet hoe dat moet.

  • aargh zegt:

   Is niet moeilijk hoor. Met een mesje de kastanjes inkruisen, oven goed heet maken en de kastanjes op een bakplaat erin leggen. Af en toe een eruit vissen en proberen of die goed is. En dan gezellig aan tafel peuteren om de schil eraf te krijgen, beetje zout erover, hap!

 2. Thérèse zegt:

  Goh, is dat wel echt waar? Zo maar tamme kastanjes die uit de lucht vallen, zelfs op P. zijn mutsloze hoofd?

 3. Sjoerd zegt:

  Haha, die muts zal nu wel een paar maten groter zijn…

 4. riakristelijn zegt:

  Ik doe dat ook nooit, maar het klinkt lekker. Hoe weet je dan dat het tamme zijn, of is dat erg dom.

 5. groninganus zegt:

  Waar ligt die bult kastanjes? Oftewel dat Blauwe Bos? Mocht je het niet aan de grote klok willen hangen, mailtje mag ook. 🙂

  • aargh zegt:

   Vlakbij (ten zuidwesten van) Haulerwijk. Vanaf de Tonckensweg rechtsaf naar het bos. Voorbij de parkeerplaats het brede pad volgen, rechts aanhouden. Ongeveer één kilometer schat ik, dan staat er in de hoek met een zijpad naar rechts een kastanjeboom. Er zijn er meer, maar dit was De Kastanje. Wees er snel bij 🙂

 6. Heerlijk! Wij hebben dit weekend ook weer genoten van een flinke portie gepofte kastanjes. Daar kan geen paddenstoel tegenop. 🙂

 7. Christina zegt:

  Sinds vorig jaar pof ik ze niet meer, ik ring ze. Van een Duitse vriendin geleerd, en het scheelt bergen werk bij het pellen. Ik hoop dat de tip nog op tijd komt!

  • Christina zegt:

   Ik pof ze dus nog wel, ik kruis ze niet meer. Voortaan zal ik eerst lezen wat ik schrijf. Hmpf

   • aargh zegt:

    Haha ja, ik zat me hier al achter mijn oor te krabben. En ring je om de buik of via de punt en het ondervlakje? Ik heb ook wat geexperimenteerd met insnijden maar ik vond niet veel verschillen. Als ze maar goed gaar zijn.

    • Christina zegt:

     Hoog om de bulk op of net onder de dikste omvang. Ik ring niet perse helemaal rond, ik maak ook wel een soort spiraal Voor het gaar worden maakt het weinig verschil, als er maar hitte onder de schil kan. Maar voor het pellen maakt het wel verschil; het puntje valt er vaak vanzelf af op deze manier, Het vlakje moet je er dan nog even aftrekken maar dat gaat makkelijk met houvast aan de helft van de kern.

 8. Ook op zoek naar een muts, bestand tegen vallende kastanjes en ander herfstongemak? Kijk eens op http://www.headict.nl (Bernard -headict)

  • aargh zegt:

   Maar Bernard toch, dit is toch geen reactie maar gewoon reclame! En we zoeken natuurlijk mutsen waar vooral veel kastanjes/bramen/paddestoelen in kunnen. Of tassen die je zonodig als muts kunt gebruiken, dat zou ook erg handig zijn. Ga daar maar eens mee aan de slag.

 9. aargh zegt:

  @Christina: Duidelijk. De volgende lading gaat geringd worden, ik heb nog ruim een pond over.

 10. Margo zegt:

  Heerlijk hè, en het ruikt ook zo lekker, gepofte kastanjes. Wij hadden vroeger twee enorme kastanjebomen in de tuin. Bergen kastanjes kwamen eraf, dan is het rapen in een bos toch leuker.

 11. Yak zegt:

  En dat noemen ze dan tam!

 12. Kusje op de kruin en niet meer zeuren. 😉
  Moraal van dit verhaal neem bij iedere wandeling een plastic tas mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s