Bij nood: steentjes of paddepies

Moderne media maken het makkelijker om contact te houden met verre dierbaren. Ook al zijn het maar flarden, een oneliner op twitter of een kreet op facebook geven je toch het gevoel dat je een beetje op de hoogte bent. Dat is natuurlijk maar betrekkelijk, bleek gisteren. Toen we lazen dat M op een wandeling een beer was tegengekomen dachten we dat ze ergens in de verte een zwart stipje had gezien. Hoe het precies zat hoorden we gisteravond toen we haar eindelijk eens op skype hadden.

Het congres was afgelopen en bijna iedereen was al weg, maar M en haar labmaatje zaten nog vast in het afgelegen oord omdat er nog geen vlucht naar huis ging. Om de dag door te komen besloten ze nog een wandeling te maken naar een berg in de buurt. Met z’n tweeën, en zonder bearspray (iets pepperspray-achtigs, zou bij ons beslist onder de wapenwet vallen maar is daar gewoon bij het natuurpark te koop). Wel hadden ze giechelig een blikje opgeraapt en daar steentjes in gedaan om te rammelen, beren houden niet van lawaai schijnt het.
Nadat ze al een stuk hadden gelopen en zo’n beetje bij de boomgrens arriveerden gingen ze een bocht om en zagen ze, een meter of tien verderop, een zwarte beer op hun pad. “Hij was geloof ik niet echt in ons geïnteresseerd” zei M, “hij zat lekker frambozen te eten”. Toch hebben ze maar niet afgewacht en er is ook niet even snel een foto gemaakt, ze hebben zich omgedraaid en zijn met grote spoed teruggegaan. Onderweg zagen ze wat ze op de heenweg over het hoofd hadden gezien: overal berensporen. En frambozendrollen.

Gelukkig was het een kalme snoepende beer en geen moederbeer met jongen. En gelukkig hoor je als moedermens zulke dingen pas achteraf als het avontuur goed is afgelopen.

Ja Yellowstone Park is prachtig en bijzonder en de natuur is er van een andere orde dan bij ons maar wij mogen ook niet klagen. Ik kan de laatste weken bijna dagelijks frambozen plukken in eigen tuin en daarbij hoef ik nooit op te passen voor snoepende beren. En wildlife hebben we ook hoor. Gisteren nog kroop er nog een grote pad over ons vlonderterras, pal voor het raam. Hij leek niet helemaal gelukkig bovenop dat terras en zocht een opening om er weer onder te komen maar niet alle spleten tussen de planken zijn even breed. Toen hij het toch ergens probeerde en zich voorover tussen twee planken door perste was ik even bang dat hij klem zou komen te zitten. Maar wat deed de pad: hij pieste. Het was alsof er een tubetje werd leeggespoten. Een prachtig fonkelend boogje paddepies schoot door de lucht en floep daar verdween de pad. Een truuk om te onthouden als je ooit eens vast komt te zitten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in avontuur, de jeugd van tegenwoordig, eng, natuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Bij nood: steentjes of paddepies

 1. Rob Alberts zegt:

  Zeker een truuk om te onthouden.
  Vrolijke groet

 2. Sjoerd zegt:

  Een gouden tip… Nee twee, eerst hard weglopen en dan piesen.

 3. groninganus zegt:

  Je had er even een blikje onder moeten zetten want paddepies is een erkend geneesmiddel in heksenkringen, waar het hoge prijzen doet.

  Oveigens is de afgelopen week nog iemand op de grens van Montana gedood door een grizzlybeer: http://nos.nl/artikel/273537-amerikaanse-jager-gedood-door-grizzlybeer.html

  • aargh zegt:

   Ja ik zag het kostelijke vocht met spijt verloren gaan.

   En die beren: het gebeurt, er zijn de laatste tijd diverse incidenten geweest, we hebben het er van tevoren nog over gehad. Gelukkig was dit er meer een van het teddysoort, en M schoot niet.

 4. lien zegt:

  O wat zit de natuur toch ingenieus in elkaar! Een beer die op het juiste moment frambozen snoept en poept en een pad die zich mager piest 🙂

 5. ria zegt:

  Ze zullen best geschrokken zijn , brrr, je moet er toch niet aan denken dat hij op staat en achter je aan komt. Nu ja, eind goed al goed, op alle fronten 😉

 6. Als ik mag kiezen tussen een close encounter met een beer of met een pad, dan kies ik toch maar voor de tweede.

 7. catthysplace zegt:

  goed om te weten… immers een slimme meid is op alles voorbereid

 8. Irene zegt:

  Wat een praktisch weblog is dit toch, je steekt er altijd wat van op.

 9. Jetske zegt:

  Het is maar goed dat je als moeder niet alles weet…
  Vele onder ons hebben het ook geprobeerd, ze piesen wat af, maar slanker worden, ho maar.

 10. Margo zegt:

  Ik had, hoe dan ook eerst een foto gemaakt!

 11. Thérèse zegt:

  Goh wat een schrik, die beer. Ja, het Yellowstonepark staat er om bekend én ze pikken niet alleen pcknickbaskets. Wat zullen die meidjes opgelucht adem gehaald hebben. Dat van die pas had ik nog nooit gehoord. Wat een slimme truc der natuur.
  (Nog even punt.nl)

 12. hanscke zegt:

  \ik moest ook direct denken aan het nieuwsbericht dat iemand het kleven heeft verloren door toedoen van een beer. en dit was de twee al. Ik kan me goed voorstellen dat je even van dat verhaal schrok.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s